Flatland : A Romance of Many Dimensions

Titelpagina van Flatland

In 1884 verscheen het boek Flatland van Edwin Abbott Abbott. Het boek werd gepubliceerd onder een pseudoniem: A. Square. Flatland bestaat uit twee delen. Het eerste deel verhaalt over de wereld van A. Square: Flatland. De euclidische vlakke meetkunde is het belangrijkste wiskundige aspect in dit deel. Hier zie je tevens een kritiek op de Victoriaanse maatschappij waarin Abbott leefde. Het tweede deel is theoretischer van aard. Hier probeert Abbott aan de hand van een analogie het bestaan van hogere dimensie aan te tonen, en problemen in het bevatten ervan te verduidelijken.

Ik las Flatland voor het eerst in 1996. Op dat moment was ik in Providence, RI, en werkte ik voor Steve DeRose als stagiair bij Electronic Book Technologies. Hij raadde mij aan dit boek te lezen; een goed tip.

Als onderdeel van het vak Geschiedenis van de Wiskunde heb ik deze website gemaakt. De website bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Het leven van Abbott
  2. Over het leven in Flatland
  3. Over verschillende dimensies
  4. Literatuur en websites
  5. Conclusie
  6. Constructies

Lees voordat u verder gaat eerst de aanwijzingen voor het gebruik. In de gebruiksaanwijzing worden ook de noodzakelijk hulpprogramma's genoemd die nodig zijn om alle mogelijkheden van deze website goed te kunnen zien.