Namen Leren

Wat is Namen Leren?

Soms is het leren van de namen van een klas echt lastig. Om mijzelf daar bij te helpen, heb ik een klein programma geschreven, dat mij helpt om de leerlingen zo snel mogelijk bij naam te kennen. Het programma geeft mij twee mogelijkheden:

  1. Een multiple choice overhoring
  2. Een open overhoring

De eerste overhoring laat de foto zien, met drie mogelijke namen. Dit is vooral handig in het begin, als ik de klas nog niet zo goed ken. De tweede overhoring laat alleen de foto zien. De voornaam moet ik dan intypen. Zodra de multiple choice test goed gaat, wordt de tweede test zinvoller.

Wat is nodig?

Het programma is geschreven in C#. Hierdoor is nodig:

Heb je dit niet op jouw computer, ga dan naar de update website van Microsoft en installeer deze onderdelen.

Daarnaast moet je natuurlijk beschikken over de foto's van de leerlingen. Op de school waar ik werk, hebben de foto's als naam het zescijferig leerlingnummer. Het programma zoekt dus naar foto's met namen als 000001.jpg. Het probeert een JPG, PNG of GIF te openen. Als dat niet lukt, verschijnt een vraagteken. De naam van de foto moet bestaan uit 6 cijfers, meestal het leerlingnummer met voorloopnullen. Meer dan 6 cijfers is niet mogelijk.

Natuurlijk moet je ook de leerlinggegevens hebben. Dit wordt ingelezen uit een CSV bestand. Ik kan dit exporteren vanuit de schooladministratie. Mijn programma verwacht een CSV bestand, dat er als volgt uit ziet:

Stamnr;Klas;Voornaam;Tussenv;Achternaam;Geslacht
000001;t2a;Jan;;Klaassen;man
000002;t2a;Jane;uit het;Bos;vrouw

Het geslacht van de leerling is nodig, opdat bij de MC overhoring bij een meisje alleen de meisjesnamen uit de klas als alternatief worden aangeboden. Als je echt niet weet of een leerling een jongen of een meisje is, kun je onbekend invullen. De MC overhoring kiest dan willekeurig twee andere namen uit de klas.

Heb je alles? Installeer dan Namen Leren! Wil je het programma even uitproberen, maar heb je de foto's van jouw leerlingen nog niet. Download dan de test klas met foto's en een CSV bestand.

Opmerkingen?

Gaat er iets niet zoals je wilt, of zou je graag iets nieuws zien in de applicatie? Stuur me dan even een bericht. Ik reageer in elk geval.

Gebruiksvoorwaarden

Dit programma mag vrij gebruikt worden (freeware). Als je het programma handig, leuk, zinvol of juist niet vindt, dan zou ik het graag van je horen.

Ik ben niet verantwoordelijk voor fouten in het programma. Dus als je na gebruik van dit programma een leerling bij de verkeerde naam noemt.....